Darmowa dostawa od 399,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

o wiórach

wióry rogowe mączka rogowa

Już teraz zachwalany przez zachodnich i angielskich ogrodników nawóz organiczny może być stosowany i rozpowszechniany wśród polskich ogrodników amatorów i nie tylko. Wióry rogowe, inaczej nazywane mączką rogową, podbiły serca wielu ogrodników dbających o ekologię w swoich ogrodach.


Wióry rogowe powstają z rogów zwierząt hodowlanych, są one kruszone w specjalnych młynach rogowych a następnie pakowane we worki. Wióry rogowe pochodzą głównie z Ameryki Południowej, w Europie bydło jest najczęściej pozbawione rogów tak aby zwierzęta nie raniły siebie nawzajem w ciasnych boksach.


Mączka rogowa to nawóz azotowy, który jest rozkładany przez mikroorganizmy w glebie tak aby rośliny mogły wchłonąć zawarty w wiórach azot. Dlatego ważne aby po dodaniu wiórów delikatnie przemieszać je z wierzchnią warstwą gleby. Wióry można również wymieszać z domowym kompostem, ziemią liściową lub przekompostowanym obornikiem i taką mieszanką ściółkować rabaty. Przy nowych nasadzeniach zaleca się dodanie garści wiórów rogowych do dołka, w który wsadzamy nowe rośliny.


Granulacja wiórów rogowych ma duże znaczenie, nasze wiórki mają wielkość kilku milimetrów dzięki temu uznawane są za nawóz o długotrwałym działaniu. Uwalniają azot powoli ale za to nieprzerwanie przez okres około roku. Wskazane jest również nawożenie wiórami rogowymi w przypadku ściółkowania rabat świeża korą. Pamiętajmy, że na nasze rabaty powinien trafiać tylko materiał przekompostowany. Jeżeli jednak planujesz ściółkowanie świeża korą posyp glebę wiórkami rogowymi tak aby zapobiec stratom azotu. Pamiętaj azot to główny składnik niezbędny roślinom do wzrostu i prawidłowego rozwoju.

W naszej ofercie dostępne są opakowania 2,5kg oraz 5kg. Worki 2,5kg są transparentne, natomiast białe, mocniejsze worki zostały użyte w opakowaniach 5kg.

pixelpixel